Yüzde 50 Teşvikle Yurt Dışında Patent Sahibi Olun!


aaa

Yüzde 50 Teşvikle Yurt Dışında Patent Sahibi Olun!

TÜBİTAK yaptığı yüzde 50 teşvik artışıyla özellikle KOBİ’lerin yurtdışında patent sahibi olma sayılarını arttırıyor. Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) yapılan patent başvurularına yurtdışında (Avusturya, İsveç, Danimarka, Avrupa Patent Ofisi) araştırma ve inceleme raporu düzenlenmesi için başvuru sahiplerine verilen teşvik yüzde 50 oranında arttı. Buna göre 400 Euro olan TÜBİTAK desteği, Ocak 2015 tarihi itibariyle 600 Euro’ya çıktı.

Destek Patent Ar-Ge ve Eğitim Danışmanı Hakan Özcan, patent başvurularında düzenlenmesi gereken Araştırma ve İnceleme Raporlarına TÜBİTAK tarafından sağlanan desteğin, Türkiye’de ulusal ve uluslararası patent başvurularının sayısının artırılması, kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve ülkemizde fikri ve sınaî haklar tescili konusunda bilinçlenmeye katkıda bulunduğunu söyledi.

Özcan, patent kapsamında öngörülen desteklerden ilgili patent ofislerinin herhangi birisine veya bilfiil TPE’ye başvuru yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının veya Türkiye sınırları içerisinde faaliyet gösteren, Türk kanunlarına göre kurulmuş ve Türk tabiiyetinde olan şirketler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarının faydalanabileceğini dile getirdi.

TÜBİTAK tarafından sağlanan patent başvurusu desteğinden tüzel kişilerin en fazla 20, gerçek kişilerinse 5 başvuru için yararlanabileceğine dikkat çeken Özcan, “Patent alma aşamasında düzenlenmesi gereken araştırma raporu Türk Patent Enstitüsü tarafından hazırlanacak ise normalde 300 TL bir ücret ödenmesi gerekir. Eğer bu rapor için Türk Patent Ofisi kendi dışında bir ofis seçilmesini talep ederse bu raporun hazırlanması için Rusya, Avusturya, İsveç, Avrupa Patent ve bazı patent sınıfları içinde Danimarka Patent Ofisi seçilebilir.” diye ifade etti. Araştırma raporu içinse genelde Rusya Patent Ofisi’nin tercih edildiğini vd bunun sebebini, 354 USD’ lik bedelin TÜBİTAK tarafından karşılanması ve en az bedelle raporun düzenlenmesi olarak gösterdi.

Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Yorum bırakın