TKDK, Başarılı Projeleri Arıyor
30 Ocak 2014 Yorum bırakın
TKDK, Başarılı Projeleri Arıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 12. Başvuru çağrısına çıktı. TKDK, başarılı projelere 488 Milyon destek sağlanacağı açıkladı. Girişimcilere yüzde 50-65 oranında geri dönüşümsüz olarak hibe sağlanacağı belirten Ferhat Şelli,” En alt limiti 15 bin euro, en üst limiti 3 milyon euro’ya kadar destek sağlayacağız. “dedi. TKDK, başarılı projelere 488 Milyon destek sağlanacağı açıkladı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun öncülüğüyle Avrupa Birliği katılım öncesi mali yardım aracı IPARD’ ın ‘kırsal kalkınma bileşeni’ kapsamında 12. çağrının başvurusu açıklandı. Başarılı projelere 488 Milyon destek sağlanacak. Son başvuru tarihinin 10.03.2014 saat 21.00’e kadar başvuru kabul edilebileceği aktarıldı. IPARD programı kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmelere süt üretimi, et üretimi yapan işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirme, kırsal turizm, kültür balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla destek sağlanacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, yaptığı açıklamada, “Şanlıurfa tarımsal eğitim merkezlerin başında geliyor. Türkiye’de 42 ilde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bulunuyor. 2016 yılına kadar bu kurum 1 milyarlık bu fonu yatırımcılara kullandıracak. Kurulduğu günden bu güne kadar yaklaşık 66 yatırıma 23 milyon vererek hizmete başlattık. Yapılan yatırımlarla hem üretim hem de istihdam gerçekleştiriliyor. Hayvancılık yatırımından, süt işlemeden ete kadar yüzde 50-65 oranında hibe destekleri sağlanıyor. En alt limiti 15 bin euro, en üst limiti 3 milyon euro’ya kadar destek sağlanıyor. Şanlıurfa’nın en önemli potansiyeli olan pamuk üretiminin yüzde 42’sini karşılıyor. Güneydoğu bölgesinde pamuğa dayalı sanayi ciddi anlamda gelişme sağlıyor. Çırçır ve ipek fabrikalarımız mevcut. Sanayicilerimizin doğrultusunda çırçır fabrikalarının hibe destek programları kapsamında alınması noktasında talepleri olmuştu. Başvurular 15 Ocakta başladı, 10 Mart’a kadar en son başvuru alınabilecek. Et, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, sebze ve meyve ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırsal turizme birçok konuda destek sağlanıyor.
‘Hibe Destekleri Mevzuatı Kolaylaştırıldı’
Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Necip Özgökçe 488 milyon hibe desteğinin sağlanacağını söyleyerek Şanlıurfa potansiyelinin sebze, meyve, mısır konusunda çok önemli bir noktada bulunduğunu kaydetti. Özgökçe, şunları söyledi; “Bu hibe destekleri önemli bu noktalarla ilgili olarak çırçır fabrikalarını destekleyecek. Yağlı tohumlar, zeytin, mısır ve teknoloji yenileme çalışmaları kapsamında destekler sağlanacak. Et, süt, yöresel ürünlerden, arıcılıktan, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık noktalarında destekler sağlanacak. Yatırımcıların bu desteklere çok önem göstermesi gerekiyor. Hibe destekleri mevzuatı kolaylaştırıldı. Artık eskisi gibi değil. Parasal destek limitleri alt ve üst artırıldı. Tarımsal sanayiyi ilgilendiren önemli destekler bulunuyor. Gelir vergisi ve KDV’den muaf ediliyor. Girişimcilerin çok iyi projeler hazırlamaları gerekiyor.
’10 Ayrı Başlıkta Proje Kabul Edilecek’
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Şanlıurfa İl Koordinatörü Sadık Yetim, kırsal kalkınma (IPARD ) programı için 12. çağrı bütçesinin yüksek olduğunu belirterek, yatırımcılardan çok sayıda proje beklediklerini söyledi. Şanlıurfa’da tüm sektörlerin destekleneceğini hatırlatan Yetim, Şanlıurfa’da desteklenmeyen tavukçuluk ve su ürünlerinin işlenmesi sektörlerine de desteklerin sağlanacağını aktardı. Yetim,” 10 ayrı başlıkta proje kabul edeceğiz. Projeye destek oranlarının yüzde 50 ile 65 oranında hibe desteği sağlanacak. Yatırımcıların kalan kısmı için anlaşmalı olunan kamu ve özel bankalardan uygun krediler kullanılacak.” ifadelerine yer verdi. Öte yandan Şanlıurfa’ya 2013 yılında başvuruda bulunan başarılı projelere 14 milyon tutarında destek sağlandığı belirtildi.
Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi