Yeni Teşvikle Yatırımlar Şaha Kalktı
21 Mart 2013 Yorum bırakın
Hükümetin yürüttüğü çözüm süreci ve yeni teşvik sistemiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu’da yatırımlar şaha kalktı. Yatırımcıların yeni teşvik sistemiyle altıncı bölgeye yoğun ilgi gösterdiğini belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013’ün ilk iki aylık döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde 6 kata varan artışlar olduğuna dikkat çekti. “Yeni teşvik sisteminin öncelikli amaçlarından birisi altıncı bölgenin kalkındırılmasıdır” diyen Çağlayan, şunları söyledi:
Altı Katlık Artış
“2013 yılı Ocak-Şubat döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgeleri adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre Şanlıurfa’da 3 katına Diyarbakır’da ise 6 katına çıktı. Şanlıurfa’da söz konusu dönemde 8 olan teşvik belgesi sayısı 24’e Diyarbakır’da ise 4 olan belge sayısı 23’e yükseldi. Düzenlenen bu yatırım teşvik belgeleri, öngörülen istihdamın Şanlıurfa’da 3 katına Diyarbakır’da 11 katına çıkmasını sağladı. Şanlıurfa’da 264 olan istihdam sayısı 864 kişiye, Diyarbakır’da da teşvik belgesine göre 98 olan istihdam sayısı bin 46 kişiye çıktı. Bu verilere göre yıllardır çeşitli ekonomik avantajlar sağlanmasına rağmen istenilen düzeyde yatırımın gerçekleşmediği bu illerde son teşvik sistemiyle birlikte ekonomik hareketlilik başlamış ve istihdam olanakları önemli oranda artmıştır.”
Yatırım ve İstihdam
Yeni teşvik sistemi sayesinde altıncı bölgede yatırımın ve istihdamın önü açıldığına dikkat çeken Çağlayan, “2013 yılının ilk iki ayında verilen yatırım teşvik belgelerindeki gelişmeler bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu gelişmeler gösteriyor ki, bölge üretim merkezine dönüşecek ve yeni cazibe merkezleri ortaya çıkacak. Yeni teşvik sisteminin uygulandığı 2013 yılı Ocak-Şubat dönemini, özellikle bölgesel bazda 2012 yılının Ocak-Şubat dönemiyle kıyasladığımızda; yeni sistemin istenilen amaçlara ulaşma konusunda ne kadar başarılı olduğu görülüyor” diye konuştu.
Cazibe Merkezi
Biz işsizlik sorununun yoğun şekilde yaşandığı altıncı bölgenin emek yoğun sektörler için cazibe merkezi haline getirilmesini amaçladıklarını belirten Bakan Çağlayan, “Yatırımcıya altıncı bölgede verilen istihdam desteğiyle üzerindeki yükü kaldırdık. Böylece teşviklerin istihdam üzerindeki etkisi en üst düzeye çıkarılacak,” dedi.
Altıncı Bölgeye Teşvik Damgası
Yatırımcılara verilen 813 yatırım teşvik belgesinde altıncı bölge rekoru kırıldı. Altıncı bölgede daha önce 53 olan teşvik belgesi sayısı iki kat artarak 115’e çıktı. Teşvik belgelerinin 304 adedi birinci bölgede, 133 adedi ikinci bölgede, 107 adedi üçüncü bölgede, 75 adedi dördüncü bölgede, 79 adedi beşinci bölgede ve 115 adedi de altıncı bölgede verildi. 2013 yılı Ocak-Şubat döneminde düzenlenen teşvik belgelerinde adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre birinci bölgede yüzde 54’lük (197 adetten 304 adede), ikinci bölgede yüzde 23’lük (108 adetten 133 adede), üçüncü bölgede yüzde 7’lik (100 adetten 107 adede), beşinci bölgede yüzde 98’lik (40 adetten 79 adede) artış sağlandı. Dördüncü bölgede 75 olan yatırım teşvik belgesi sayısı önceki döneme göre değişmezken, altıncı bölgede ise iki kattan fazla artarak 53 adetten 115 adede ulaştı.
Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi