Şanlıurfa Tekstilin Yeni Üssü
03 Nisan 2013 Yorum bırakın
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, hazır giyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adıyla kurulacak ve en az 5 bin kişiye istihdam sağlanması beklenen proje için beklenenin çok üstünde yatırım talebi geldi. İlk etapta devletin yapacağı alt yapı çalışmaları dahil 150 milyon dolar civarında olması beklenen yatırım orta vadede 500 milyon dolara kadar çıkabilecek.
Örnek Proje Olacak
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, konfeksiyon hazır giyim sektörünün imalathaneden nakışçıya, aksesuarcıdan düğmeciye bir bütün olarak HOSAB içinde yer alacağını belirterek, “Yatırımcı 6’ncı bölgenin bütün olanaklarından faydalanacak. Şu anda yer tahsisi yapıyoruz. Ortak alanlarda bütün firmaların ihtiyacını karşılayacak şekilde kreş, yemekhane, toplantı salonu olacak” dedi. Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: “Demiryolunun oraya kadar uzatılması planlanıyor. Bu birkaç yıla kadar yapılırsa maliyetleri daha da düşürür.”
Yatırım Dalgası Yaratacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da, HOSAB’ın teşvik paketinden sonra somut olarak gerçekleşmiş tek yatırım olduğunu söyledi. Akbalık şu bilgileri aktardı: “Aşırı talep var. Burada yaratılan model diğer sektörlere de örnek olacak. Önce yan sanayiyi oturtacağız ardından ana sanayi gelecek. Bu eko sistem kurulunca dünya devleri bile yatırıma koşacak. Burada KOBİ ağırlıklı yatırımlar da olacak. Küçük yatırımlar da sayılabilecek ama esası istihdam yaratıyor olması.”
Cuma Günü Tanıtılacak
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TİM Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası aynı zamanda OSB Başkanı Sabri Ertekin’in katılacağı basın toplantısı ile 5 Nisan Cuma günü HASOP tanıtalacak.
6. Bölge’nin Avantajları
* TEŞVİK paketinde 6’ncı bölgede Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan 15 kent yer alıyor. Bölgedeki avantajlar şöyle:
* İşveren sadece asgari ücret netini ödeyecek. Vergi, SGK işveren hisseleri tamamen devlet tarafından karşılanacak.
* Firmalar yatırımın yüzde 50’sine, Organize Sanayi Bölgesi içinse yüzde 55’ine tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacak.
* Faiz desteği tavanları yukarı çekilecek.
* 31 Aralık 2013’e kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl uygulanacak.
* Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl uygulanacak.
* Yatırımcı vergi indirimi desteğini yatırım döneminde elde ettiği kazançlara da uygulanabilecek.
Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi