1,5 Milyon Kadına İstihdam Sağlandı
11 Nisan 2013 Yorum bırakın
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2008 yılında gerçekleştirilen düzenlemede 5 yıllık kademe ile kadın ve genç istihdam eden firmaların işveren desteğinin devlet tarafından karşılandığını söyledi. Teşvik sayesinde son 4,5 milyon yeni istihdama giren kişinin 1,5 milyonunu kadınların oluşturduğunu kaydeden Şahin, “Bir cümlenin yasadaki kullanılan bir teşvikin yaşama nasıl dokunduğunu ve nasıl fırsat eşitliği sağladığını gösteren çok temel bir değişimdir.” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ile ortaklaşa olarak Hilton Otel’de ‘Sektörde Kadın Buluşması’ konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Dünya Bankası Türkiye Ofisi Direktörü Martin Raiser ve birçok akademisyen katıldı.
Bankacılıkta Çalışanların Yarısı Kadın
Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, toplantı kapsamında gıda, tekstil, turizm ve bankacılık sektöründe kadın istihdamının ele alınacağını söyledi. 2011’de yapılan bir çalışmada bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 50’sinin kadınların oluşturduğunu belirten Gevrek, “Kadınlarımız genellikle gıda, tekstil ve turizm gibi emek yoğun işlerde istihdam ediliyor.” dedi.
2008 yılında istihdam paketinde 5 yıllık kademe ile gençler ve kadınlar üzerinde teşvik verilmesi sisteminin geliştirildiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “İşveren kadın ve genç çalıştırıyorsa işveren payını devlet öder şeklinde verilen kademe sistemi sayesinde son 4,5 milyon yeni istihdama giren kişinin 1,5 milyonun kadın olduğunu gördük. Bir cümlenin yasadaki kullanılan bir teşvikin yaşama nasıl dokunduğunu ve nasıl fırsat eşitliği sağladığını gösteren çok temel bir değişimdir. Her geçen gün bunun pozitif istatistiki değişimini de yaşamaktayız.” diye konuştu.
Finansal Sorun Ve Sermayeye Ulaşım
İstihdamda ekonomik olarak kadınının güçlendirilmesinde en temel engellerden birinin finansal sorun ve sermayeye ulaşım olduğunu belirten Şahin, “Yapılan bütün analizlerinin sonunda başbakan yardımcımızın başkanlığında BDDK, Bankalar Birliği’nin başkanlarının oluşturduğu bir kurul ile ‘ne yapabiliriz’ gelinen noktada temel ihtiyacı nasıl gideririz’ diye yaptığımız çalışmalar sonunda bürokratik işlemlerin azaltılması, kadının uğraştığı birçok alanda yapılması gereken pozitif ayrımcılıkları iletti. Bunun ardından hemen Halkbank ve Kredi Garanti Fonu bir anlaşmayı imzaladı. Kadın ekonomik olarak güçlenmek için finans ve sermayeye ulaşmada zorluk çekiyorsa ona kolaylık sağlayacak dinamik bir anlaşma yapıldı.” şeklinde konuştu.
Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi