Tarım Ve Hayvancılıkta Devlet Ciddi Desteklemeler Yaptı

Aksaray Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, tarım ve hayvancılıkta hükümetin ciddi desteklemeler yaptığını belirterek, bu desteklemelerin sosyal bir yardım olmadığını söyledi.

Başkan Aktürk, sadece 2013 yılında Aksaray’a 80 milyon TL tarım ve hayvancılık alanında destek ödemesi yapıldığına dikkat çekerek, “Bu rakam Türkiye genelinde 9 milyar TL’dir. Hükümetimiz tarım ve hayvancılığın üretiminden pazarlamasına kadar her alanında ve her dalına doğrudan ve dolaylı olarak destekleme ödemeleri yapmaktadır. Hayvansal üretimden bitkisel üretime, tahılından sebzesine, balığından sığırına, koyunundan arısına her alanda ama her alanda destekleme yapmaktadır. 2013 yılı itibari ile 9 milyar lira destek ödemesi yapılmıştır. Bu ödemeler asla ve asla sosyal birer yardım değildir. Temel olarak tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirliği artırmak, verimliliği ve üretimi artırmak, kaliteli ve sağlıklı ürünler ile birim alandan ve birim hayvandan daha az masrafla daha fazla ürünün alınması hedeflenmektedir. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde devletler üreticileri korumak için bu ve buna benzer destekleri vermektedirler” dedi.

Türkiye’de Desteklemeler Geç Kalmıştır

Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre tarım ve hayvancılık desteklemelerine çok geç başladığını belirten Başkan Aktürk, “1990’lı yılların sonlarına doğru tarla parası adı altında destek ödenmeye başlanmış, son 10 yılda bütün kalemler desteklenmeye başlanmıştır. Son yıllarda tarımsal kırsal kalkınmayı destekleme kurumundan Avrupa Birliği bütçeli traktör ve ekipmanları, hayvancılık yatırımları destekleri, bakanlığımızın kırsal kalkınma yatırımları bütçesinden tarım ve hayvancılıkla ilgili makine ve ekipman desteklemeleri yüzde 50 hibeli olarak verilmektedir. Burada da asıl maksat tarım ve hayvancılığı modern tesislerde modern makine ve ekipmanlarla, bilimsel metotlarla yapmak daha çok üretmek ve çiftçiyi daha çok kazandırmaktır” diye konuştu.

Türkiye nüfusunun yüzde 25’inin, Aksaray’ın da yüzde 70-80’inin tarım ve hayvancılıkla uğraştığının altını çizen Başkan Aktürk, “Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 6-7 civarındadır. Ülkemiz nüfusunun çok büyük bölümü bu sektörde istihdam edilmektedir. Ne yazık ki çok insan ile çok üretilmiyor. Artık insan gücünü makineler almaktadır. Tarım sektöründeki bu yığılmanın yavaş yavaş sanayi ve hizmet sektörüne kaydırılması daha az insan gücüyle daha çok üretimin yollarını bulmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Kobiline Bilgi Merkezi  0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: