Güneydoğu Güneş Enerjisi Üssü Olabilir

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine 10 megavatlık güneş enerjisi santrali kurmayı planladıklarını belirterek, “Güneydoğu’yu güneş enerjisi üssü haline getirmemiz gerekiyor” dedi.

Yılmaz, Türkiye’nin güneş potansiyeli açısından en değerli bölgesi olan Güneydoğu’nun bu enerjiyi yeterince kullanamadığını belirtti. Bölgedeki potansiyeli maksimum seviyede değerlendirecek yatırımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu konuda bir Türk firmasıyla çalışma yaptıklarını anımsattı.

Bölgedeki potansiyeli teftiş ettiklerini ve bu amaçla Ar-Ge projeleri hazırladıklarını dile getiren Yılmaz, “Öncelikle yeni yaptığımız binanın çatısını güneş enerjisiyle kapladık. Kendi enerjisini üreten bina yapıyoruz. Bunun anlamı ‘sıfır emisyonlu bina’ demek. Yani tüm elektrik enerjisini güneşten doğal yöntemlerle sağlayacak ve herhangi bir fosil yakıt kullanılmayacak. Bu çok önemli” dedi. Yılmaz, tüm kamu binalarının benzer bir yaklaşımla, çatılarının güneş enerjisi panelleriyle kaplanarak fosil yakıta bağımlılığın azaltılabileceğini önerdi.

Bölgenin Dinamikleri Değişebilir

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki TİGEM arazisine 75 milyon liralık yatırımla 10 megavatlık güneş enerjisi santrali kurmayı planladıklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: “TİGEM’in arazisinde sulamadan dolayı çok ciddi elektrik ihtiyacı var. Ama yerinde elektrik üretmek çok önemli. Enerjiyi başka yerlerde üretip oraya sevk ettiğinizde ciddi bir maliyet ve kayıplar oluyor. Dolayısıyla bu bölgeye hazırladığımız projeyi TÜBİTAK’a sunduk.”

Alternatif enerji yatırımlarının desteklenmesiyle, bölgenin dinamiklerinin önümüzdeki yıldan itibaren değişeceğine inandığını belirten Yılmaz, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni, güneş enerjisi üssü haline getirmemiz gerekiyor. Üniversite olarak üzerimize düşeni yapacağız” diye konuştu.

Potansiyeli Harekete Geçireceğiz

Yılmaz, güneşin merkezinin Güneydoğu olduğunu bundan dolayı üretimin de bölge olması gerektiğine dikkati çekti.

Bölgedeki üniversitelerin bu konuya hassasiyet göstermesini isteyen Yılmaz, “Üniversitemizin bu çabasının ve yatırımının değerli olduğunu düşünüyorum. Bölgenin bu potansiyelini harekete geçirmek üzere bir dinamik oluşturduk. Sanayici de buna ilgi gösterecek. Artık bölgenin kendi ihtiyacını kendi içerisinde çözebilecek bir hale gelmesi gerekiyor. Bu işi sanayicimizin ayağına getirerek bir ilk yaptığımızı düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe açığının en önemli kaynağını enerjinin oluşturduğunu anımsatan Yılmaz, “Eğer kendi kaynaklarımızla hem panelleri üretirsek hem de kendi güneşimizin potansiyelini kullanırsak, fosil yakıtlara bağımlılık oranımız azalmaya başlayacak. Bunun da bütçe açığını kapatmayla ilgili iyi bir hamle olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kobiline Bilgi Merkezi  0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: