Yöresel Ürünler Dünya Pazarına Açılıyor

Yöresel Ürünler Dünya Pazarına Açılıyor

İncirden zeytine, kabak tatlısından paşa böreğine kadar Aydın’ın çok sayıda yöresel ürününün Avrupa Birliği (AB) hibe desteği ile dünya pazarına sunulabilmesi için çalışma başlatıldı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın Koordinatörü Erhan Çiftçi, yaptığı açıklamada, yöresel ürünlere hibe desteği sağlayabilmek adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan çalışmaların sonuç verdiğini, AB’nin 12. başvuru çağrı ilanında yerel ürünlerin de kapsam dahiline alındığını söyledi.

Aydın’da kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeleri sonucunda tespit ettikleri 100’e yakın yöresel üründen 20’sinin, hibe desteği verilecek ürünler listesinde yer aldığını belirten Çiftçi, şunları kaydetti: “AB Komisyonu tarafından, kestane, incir, zeytin, zeytinyağı, bal kabağı, tahin, tahin helvası, çilek, şeftali, narenciye, nar, cin mısırı, çam fıstığı, külnar, kabak tatlısı, yuvalama, paşa böreği, prina yağı, kuru prina, prina tozu ve suyu için hibe desteği verilmesi kabul edildi. Bu ürünlere yönelik kurulması düşünülen tesislerin temelinin atılmasından, makine ve ekipmanının teminine, soğuk hava depolarının kurumundan, tabela ve panolarına kadar her aşaması, karşılıksız hibe desteği kapsamı içerisinde bulunuyor.”

200 Bin Euro’ya Kadar Hibe Desteği

Proje başvurularının 10 Şubat 2014 ile 10 Mart 2014 tarihleri arasında kabul edileceğine işaret eden Çiftçi, girişimcilere yüzde 50 karşılıksız hibe desteği sağlanacağını bildirdi.

Çiftçi şu bilgileri verdi: “Girişimcilere yöresel ürünlerle ilgili kurmayı planladıkları tesisin niteliğine göre 10 bin Euro’dan 400 bin Euro’ya kadar yatırımlarında yüzde 50 karşılıksız hibe desteği sunulacak. Ayrıca buna ilave olarak gelir vergisi, kurumlar vergisi, Gümrük Birliği vergisi gibi vergilerden de muafiyet söz konusu olacak. Böylelikle destek miktarı yüzde 50’nin de üzerine çıkacak.”

Yatırımcılara Davet

Hibe desteği ile yöresel ürünlerin dünya pazarına sunulması sürecinde çok önemli bir fırsat oluşturulduğunu dile getiren Çiftçi, girişimcileri bu imkandan yararlanmaya davet etti. 

Koordinatörlük olarak bugüne kadar 9-10 ve 11. çağrı dönemlerinde Aydın’a 45 milyon liranın üzerinde yatırım kazandırdıklarını ve bunun yaklaşık 22 milyon liralık bölümünün hibe desteği olarak verildiğini bildiren Çiftçi, “Bu kazanımların 12. çağrı döneminde, yerel ürünlerin dünya pazarına açılması noktasında da sağlanmasını istiyoruz. Bu nedenle yatırımcıları vakit kaybetmeden kurumumuzu ziyaret edip düşüncelerini bizlerle paylaşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Kobiline Bilgi Merkezi  0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: