Pes Etmene Asla İzin Verme!
24 Ekim 2016 Yorum bırakın
Her reddediliş mutlu sonla biten bir hikaye barındırmasa da, mutlu sonla biten bir reddediliş hikayesini dinlemek güzeldir. İnsana umut verir, cesaretlendirir, yola koyulmasını sağlar. Haliyle o yol boyunca yaşanan bir takım engeller vardır. Bu yolculukta önemli olan nedir? Pes etmemek mi? Yoksa reddedilmek mi?
KFC (Kentucky Fried Chicken) Kurucusu: Albay Sanders
Lügatinde vazgeçmek, pes etmek gibi kavramlar bulundurmayan girişimcilerden birisi de Albay Sanders’dir. Sanders’i tanırsınız. 60 yaşlarında, ak saçlı, beyaz keçi sakallı, papyonlu amblemi olan KFC (Kentucky Fried Chicken) kurucusu sempatik adamın bizzat kendisidir. Bu Amerikalı girişimci, yaptığı onca işten sonra 50’li yıllarda kendi restoranını açmış. O sırada 62 yaşında olan Sanders, kendine o kadar güvenmiş ki, tavuk pişirmek için geliştirdiği karışım tarifini diğer restoranlara kabul ettirebilmek, franchising ile işini büyütmek için her kapıyı çalmıştır. Bir rivayete göre onca görüşmenin ve uğraşın ardından 1203’üncü restoran sahibini ikna etmeyi başarmıştır. Sonuç olarak bu azimli ve gayretli adam, tam 12 yıl sonra KFC markasını 2 milyon dolara satarken, aynı zamanda da 600 franchise restoranın sahibi olmuştur.
Toyota Tarafından Geri Çevrilen: Soichiro Honda
Bir diğer azim dolu girişimcilik hikayesi ise Japonya’dan geliyor. Japon otomotiv sektörünün önemli isimlerinden Soichiro Honda, 30’lu yıllarda kendi işini kurmak için kolları sıvadı. Honda’yı kurduğu yıl olan 1948 yılına kadar birçok kötü tecrübe yaşamıştır. Hor görülen, reddedilen Honda, tüm bunları yaşarken bir yandan da o yıllarda kendini gösteren yoksulluk, savaş, deprem gibi büyük sıkıntılarla boğuşmuş.
Sürekli Reddedildi!
Honda’nın en meşhur reddedilişi piston ringleri projesinin Toyota tarafından geri çevrilmesidir. Hiçbir şekilde yılmayan ve çalışmalarına devam eden Honda’nın emeklerinin karşılığını almaya başladığı ilk işi ise bisikletlere motor takmasıdır.
Gerçek Bir Umut, Azim ve Sabır Örneği!
Bu icadını kabul ettirebilmek amacıyla 18.000 bisikletçi dükkânına ayrı ayrı mektup yazması ve yaklaşık 5 bin dükkân sahibini ikna ederek fabrika kurmak için gerekli sermayeyi denkleştirmesi gerçek bir umut, azim ve sabır örneğidir. Soichiro Honda şu sözü ile günümüz girişimcilerine de örnek olmuştur: “Umut, tüm o zorlu saatleri unutmanızı sağlar.”
Girişimcinin en önemli motivasyon kaynağı umuttur. Başarmak için azimle, umutla ve sabırla çıktığı yolu engellere rağmen bitirebilmesi onun en önemli sermayesidir. Pes etmediğiniz sürece asla kaybetmezsiniz.
Kendinize inanın. Kendinize güvenin. Böylece bir noktadan sonra insanların da size inandığını göreceksiniz.
Kobi-Line Haber Merkezi
24.10.2016
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.