TÜBİTAK’tan Yerli Üretim Projelerine Destek

TÜBİTAK tarımdan sağlığa kadar geniş bir alanda ithal ürünlerle rekabet edecek yerli üretim projelerine destek sağlayacak. Dışa bağımlılığı azaltacak çalışmalar için teşvik ikramiyesi ve aylık 3 bin TL burs verilecek.

TÜBİTAK ‘1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı’ adıyla üniversite ve kamu Ar-Ge merkezlerindeki araştırmacılara yönelik yeni bir destek programı başlattı. Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen program kapsamında, ülkemizde yaygın olarak kullanılan ithal cihaz ve malzemelerin geliştirilmesi ile dünyayla rekabet edebilecek yeni ürünler ortaya çıkarılacak.

Ar-Ge Projelerinde Alan Geniş

Tarımı yapılan ithal bitki çeşitlerinin ülkemiz koşullarına uygun olarak ıslahı, verimli hayvan ırkı, hayvansal ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi, gıda ürünlerini işleme, paketleme ve depolamada kullanılan ürün ve teknolojilerin uluslararası örnekleri ile rekabet edebilecek düzeyde üretilmesi gibi akademik Ar-Ge projeleri destek kapsamına alınacak. Bunun yanında tanı ve tedavi yöntemleri de uluslararası örnekleri ile rekabet edebilecek düzeyde olmak kaydıyla desteklenecek. Sosyal ve beşeri bilimler projeleri de bu program kapsamında desteklenecek.

Aylık 3 Bin TL Burs

Belirlenen projelere en fazla 18 ay süreyle 200 bin TL’ye kadar destek sağlanacak programa, üniversite ve kamu Ar-Ge merkezi çalışanları başvurabilecek. Program kapsamında aylık 3 bin TL’ye kadar burs desteği verilecek. Bilimsel toplantı ve çalışmalar için 10 bin TL’ye kadar seyahat desteği sağlanacak. Proje yürütücüsüne aylık bin TL, araştırmacıya da aylık 500 TL’ye kadar proje teşvik ikramiyesi verilecek.

Prototipler İçin Üretim İmkânı

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Necati Demir, ülkemizde yaygın olarak kullanılan ürün ve teknolojilerin yerli olarak geliştirilmesine destek vereceklerini söyledi. Bu amaçla hazırlanan projelerin patent hakkını ihlal etmeden gerçekleştirileceğine dikkat çeken Demir, “Program ile birden fazla ürün, teknoloji ve fikrin bir araya getirilerek ulusal ve uluslararası boyutta yeni bir ürün ve teknoloji geliştirilmesini hedefleyen projeler de desteklenecek” dedi.

Demir şunları söyledi: “Prototip geliştiren araştırmacılara nihai ürünün ortaya çıkarılması için TEYDEB-1505, KOSGEB, San-Tez programlarına başvurmalarının önü açıldı. Ürünün doğrudan geliştirilmesi durumunda ise TEYDEB-1512 destek programına başvuru yapılarak proje sonuçlarının uygulamaya aktarılması da hedefleniyor.”

Kobiline Bilgi Merkezi  0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: