Kadın Çiftçilerin Eğitimleri Tamamlandı
11 Eylül 2013 Yorum bırakın
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eğitimlere katılan kadın çiftçilere zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istediklerini belirterek, “Eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi’nden faydalanma imkânı sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.
Sakarya’nın Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni’nde konuşan Bayraktar, 14 Mayıs 2012 Dünya Çiftçiler Günü’nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TZOB arasında kadın çiftçilerin eğitimi konusunda protokol imzaladıklarını söyledi.
Protokol çerçevesinde 5 pilot ilde kadın çiftçi eğitimlerinin tamamlandığını vurgulayan Bayraktar, Sakarya’da eğitim programına katılan 322 kadın çiftçiye sertifikalarını vermek üzere etkinliği gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Eğitim Çalışmaları Çok Hızlı Tamamlandı
İmzaladıkları protokol kapsamında eğitim çalışmalarının çok hızlı şekilde tamamlandığını belirten Bayraktar, şunları söyledi; “İlki İzmir’de gerçekleşen kadın çiftçi eğitimine 104, Kayseri’de 105, Diyarbakır’da 102, Gaziantep’te 138 ve Sakarya’da ise 322 kadın çiftçimiz katıldı. Eğitimlere ilçeler arasında en çok katılım, 93 kadın çiftçiyle Sakarya’nın Akyazı ilçemizde olmuştur. Kadın çiftçilere yönelik eğitimlere başlamadan önce, Ankara’da bakanlıkların 185 uzmanına eğitici eğitimi verildi. Ana eğitim konuları olarak, iklim değişikliği ve kadın, kooperatifçilik ve kadın, girişimcilik, liderlik ve kadın, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarımız, sosyal güvenlik belirlendi.”
Bayraktar, özel talep üzerine Sakarya’daki kadın çiftçilere çilek, kivi, tıbbi ve aromatik bitki, örtü altı ve açık arazide sebze yetiştiriciliği, budama yöntemleri, zirai mücadele ilaçlarının kullanımında dikkat edilecek noktalar, bilinçsiz ilaç kullanımının çevreye, ürüne ve insan sağlığına etkileri, hayvan bakımı ve beslemesi, süt sığırcılığı, hastalık ve sağım yöntemleri, sebzelerde gübreleme, gıda hijyeni ve muhafazası konularında eğitim verildiğini anlattı.
Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi