Milli İlaca Yüzde 100 Destek!


Milli İlaca Yüzde 100 Destek!

Bakan Ergün, Türkiye’de ilaç konusunu öncelikli konu haline getirdiklerini ve TÜBİTAK‘ın biyoteknolojik ilaçlar için çağrıya çıktığını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın ‘Milli İlaç Projesi’ üzerinde çalıştığını açıkladı. 6 ay önceki Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında sağlık sektörünü öncelikli sektörler arasına aldıklarını hatırlatan Bakan Ergün, TÜBİTAK’ın biyoteknolojik ilaçlar için çağrıya çıktığını ifade etti. Ergün, “Ben bunu üretirim’ diyen varsa projesini bize sunuyor. TÜBİTAK olarak yüzde 100 destek vereceğiz. 26 tane konsorsiyum çıktı, biz daha az bekliyorduk. İlaç konusunda gerçekten önemli bir hamle olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de ilaç üreten 68 firma olduğunu, sektörde 30 bin insanın çalıştığını ifade eden Ergün, 5 ilaç firmasının da Ar-Ge merkezinin bulunduğunu dile getirdi. Türkiye’de üretilen ilaçların hemen hemen tamamının jenerik ilaçlar olduğunun altını çizen Ergün şunları söyledi, “Yani molekülünü biz bulmuş değiliz. Kimyasal araştırmalarla molekül buluyorsunuz ve molekül üzerinden ilaç üretiyorsunuz. Sonra onun patent süresi dolanları, jenerik hale geliyor bunu siz de üretebiliyorsunuz veya geliştirebiliyorsunuz. Türkiye’de jenerik ilaç üretimi yapılıyor ve 68 firma bu üretimi yapıyor, değer olarak baktığımızda, Türkiye’de pazarda bulunan ilaçların yaklaşık yüzde 49′u Türkiye’de üretilen ilaçlar, yüzde 51′i ithal ilaçlar. Kutu olarak baktığımızda yüzde 75′i Türkiye’de üretilen ilaçlar, yüzde 25′i yurt dışından gelen ilaçlar.”

Ergün, niteliklerine bakıldığında önemli hastalıkları tedavi eden ve fiyatları yüksek olan ilaçların yurt dışından geldiğinin altını çizerek, bu nedenle Türkiye’de ilaç konusunu öncelikli konu haline getirdiklerini ve TÜBİTAK’ın biyoteknolojik ilaçlar için çağrıya çıktığını aktardı.

26 Tane Konsorsiyum Çıktı

Bakan Ergün, şunları söyledi, “Kimyasal ilaçlarda molekül buluyorsunuz ve onu ilaç sektörünün ana hammaddesi haline getiriyorsunuz, unsuru haline getiriyorsunuz. Biyoteknolojik araştırmalarda hücre oluşturuyorsunuz hücreyi ilaç sektörünün ana unsuru haline getiriyorsunuz ve çok daha spesifik kişiye özel, hastalığa özel ilaçlar bile üretme imkanına sahip oluyorsunuz. Bunun için TÜBİTAK’ta biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesiyle alakalı bir çağrıya çıktık. Yani birinci faz ve ikinci faz araştırmaların yapılması, klinik araştırma eşiğine getirene kadar ilacı önemli hastalıkları tedavi eden ilaç olacak bu kanser gibi mesela. Böbrek yetmezliği gibi birtakım alanlardaki hastalıkları tedavi edecek, şeker hastalığı gibi, hepatit karaciğer iltihabı gibi, hormon üretimi gibi konularda biyoteknolojik ilaç üretmeyi hedefliyoruz. ‘Ben bunu üretirim’ diyen varsa projesini bize sunuyor. TÜBİTAK olarak yüzde 100 destek vereceğiz. 26 tane konsorsiyum çıktı. 1-2 kişi ya çıkar ya çıkmaz diye bekliyorduk. İlaç konusunda gerçekten önemli bir hamle olacağını düşünüyoruz.”

Milli İlaç Dönemini Başlatmış Olduk

Biyoteknolojik ilaçlar alanının dünyanın henüz yolun başında olduğu alan olduğunu ifade eden Ergün, bu alanı kaçırmamak gerektiğini söyledi. “Biyoteknolojik ilaç alanı önümüzdeki 10 yıl, 20 yıl boyunca ilaç sektöründe çok önemli bir yer edinecek” diyen Ergün, TÜBİTAK’ın ilaç sektöründe, biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi için çıktığı çağrı ile biyoteknolojik ilaçlarda, milli ilaç üretim dönemini bir anlamda başlatmış olduğunu kaydetti.

Kobiline Bilgi Merkezi  0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: