Süt Merkezine Tam Not

Süt Merkezine Tam Not

Konya Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nin gerçekleştirdiği IPARD Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde, AB Komisyonu G4 ekibi Sarayönü’ne geldi. TKDK yatırımları çerçevesinde projelendirilen ve yapımı tamamlanan süt toplama merkezinde incelemelerde bulunan heyet, tesiste yaptığı incelemelerin ardından tam not verdi.

IPARD programları kapsamında, yatırımları incelemek ve değerlendirmek maksadıyla Konya’ya gelen AB Komisyonu G4 ekibi, Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nin yaptığı süt toplama merkezine ziyarette bulundu. İncelemelerde, AB Komisyonu G4 ekibinden, komisyon Bölüm Başkanı Dr. Gerard Kiely ve uzman Dr. Iwona Lisztwan’ın yanı sıra Konya TKDK İl Koordinatörü Huriye Karahan Özdemir yer aldı. İncelemelere, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bayraktar, Sorumlu Yönetici ve Danışman Veteriner Hekim Nafiz Solak ve Süt Birliği Genel Sekreteri İbrahim Ocak eşlik ederken, heyete tesis hakkında bilgiler verildi.

Tam Donanımlı AB Standartlı Tesis

Öncelikle heyete, tesis geneliyle ilgili bilgi veren Süt Birliği Genel Sekreteri İbrahim Ocak, açıklamasında, “Tamamen Avrupa Birliği standartlarına göre yapılan 30 ton kapasiteli süt toplama merkezimizde her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. Analizlerin yapılacağı laboratuvar bölümünde, antibiyotik test inkübatörü, süt analiz cihazı ve refraktametre yer alıyor. Tank bölmesinde ise 5 adet 5 bin litre kapasiteli, 2 adet 2 bin litre kapasiteli, 1 adet bin litre kapasiteli toplam 8 adet süt soğutma tankı yer alıyor. Ayrıca tesiste, yem deposu ve ısı merkezi ile birlikte, hijyenik dezenfektanlı turnike, klimalar, jeneratör, hijyen havuzu ve el dezenfektan dispanseri de mevcut. İdari kısımda ise yönetim kurulu odası, yazıhaneler, sekreterlik ve danışma, mutfak, banyo, misafirhane ve konferans salonu bulunuyor” dedi.

Genel tanıtımın ardından bölümler hakkında ayrıntılı bilgilere yer veren Ocak, tanıtıma süt kabul bölümü ile başladı. Sütün daha tesise girmeden kalitelerine göre ayrıldığını ve bu şekilde kabul edildiğini dile getiren Ocak, sütün kalitelerine göre farklı farklı depolandığını söyledi. Önceki tesiste sadece sütün, antibiyotik değerine ve kesik olup olmadığını bakabildiklerini kaydeden Ocak, yeni tesisler birlikte protein, yağ vb. birçok değerin ölçülebildiğine değindi. Daha kaliteli süt üreten üreticinin daha fazla ücret aldığına vurgu yapan Ocak, bu ölçüm işlemlerinin birlik bünyesindeki laboratuvar sayesinde çok kısa bir zamanda gerçekleştirilebildiğini dile getirdi.

Her Anlamda Destek Sağlıyoruz

Birliğin, üretimi ve üreticileri destekleme adına yaptığı çalışmalar üzerine heyetin soru sorması üzerine, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bayraktar, “Üyelerimizi her alanda desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Ziraat Bankası’yla yaptığımız protokol çerçevesinde üreticilerimize ipoteksiz sıfır faizli kredi imkânı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra yurt dışından getirdiğimiz gebe büyükbaş hayvanlarla hem hayvancılığa, hem süt üretimine, hem de hayvan üretimine çok ciddi bir katkı sağladık” dedi. Bunların yanında üreticilere veteriner desteği sunduklarını da kaydeden Bayraktar, birliğin kar amacı gütmeden hizmet adına çalıştığını ve gelirlerinin sadece üye aidatları olduğunu belirtti.

Prosedür Korkutuyor

Projenin yapım aşamasında karşılaştıkları sorunları soran heyete bu konuda açıklama yapan Birlik Genel Sekreteri İbrahim Ocak, en büyük zorluğu prosedürlerde yaşadıklarını söyledi. Prosedürlerin çok ağır olduğunu kaydeden Ocak, birçok üreticinin TKDK projelerine sıcak baktığını fakat prosedürler yüzünden uzak durduğunu söyledi.

Sarayönü İlk Sırada

Konya TKDK İl Koordinatörü Huriye Karahan Özdemir ise incelemelerin son bölümünde, Sarayönü’nün TKDK projelerinden yararlanan en önemli ilçelerden birisi olduğunu söyledi. Konya bölgesinde Sarayönü’nün, yatırımların yüzde 20’sini aldığını kaydeden Özdemir, bu yatırımlarla ilçenin nüfusuna oranla ilk sırada yer aldığını belirtti.

AB Komisyonu G4 ekibi, incelemelerin tamamlanmasının ardından tesisi bir hayli beğendiklerini dile getirdi. Dr. Gerard Kiely ve Dr. Iwona Lisztwan, gözlemlerini, ‘Sarayönü’nde daha yüksek kalitelerde süt üretimi adına büyük bir gelişme’ şeklinde değerlendirirken, tesise tam not verdiklerini ifade ettiler.

Kobiline Bilgi Merkezi  0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: