Gıda Sektöründe Gelişmeler
31 Mart 2014 Yorum bırakın
Gıda Sektöründe Gelişmeler
Gıda sektörü, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren en hızlı gelişen sektörlerden biri olmuştur. İlerleyen dönemde devlet, gıda sektöründe büyük ölçekli işletmeler kurmuş ve bunlara yoğun olarak yatırım yapmıştır. Bu işletmeler, KİT’ler (Kamu İktisadî Teşebbüsü) şeker, çay, tütün, alkollü içecekler, et ve süt ürünleri üretimi alanlarında faaliyet göstermişlerdir. Söz konusu dönemde artan kamu yatırımlarına ve büyük devlet işletmelerinin varlığına karşın, gıda sektöründe küçük ölçekli ve bağımsız üretici birimleri de varlığını sürdürmüştür.
Sektörün alt başlıkları; Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Un ve Unlu Ürünler, Meyve ve Sebze Ürünleri, Katı ve Sıvı Yağlar, Şeker ve Şekerli Ürünler, Alkolsüz İçecekler, Alkollü İçecekler, Fermente Ürünler, Hazır Tüketilen Gıdalar ve Bebek Mamaları olarak özetlenebilir.
Günümüzde öne çıkan bir diğer eğilim ise organik gıdalardır. Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir.
TÜİK araştırmalarına göre gıda sektöründe birbirine benze sayısız işletme var. Kesin sayısı tam olarak belirlenmemiş olmasına rağmen gıda endüstrisinde faaliyet gösteren firmaların yaklaşık olarak 24.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Yani bu sektörde yer almak isteyen girişimciler fark edecekler ki bu işi yapan binlerce firma var. Fakat bu size olumsuz bir durum gibi görünmesin rekabetin azaldığı gibi bir izlenim vermesin tam tersine rekabet ortamı gelişen teknolojiyle beraber şiddetleniyor sadece üretim değil pazarlama payının %50 nin üste çıktığı görünüyor.
Türkiye’deki yiyecek ve içecek sektöründeki firmaların çoğunluğu genellikle özel girişim olan KOBİ’lerden oluşmaktadır. Böyle büyük bir pazar payına sahip olan KOBİ’ler güzel bir yatırımla teknolojinin nimetlerinden ileri düzeyde yararlanmaya çalışırlarsa büyük kazanç elde edebilirler.
Burada önemli olan ihtiyaçlara yönelik girişimlerde bulunmak. Günümüzde, gıda sanayi, çok sayı da alternatif teknolojinin birlikte uygulandığı bir sektördür ve bunlar sektörde kendi dallarında önemli farklılık göstermektedir. Örneğin, gıda muhafazası için öteden beri uygulanan başlıca yöntemler; kurutma, soğutma, dondurma, pastörizasyon ve sterilizasyon. Bunlardan herhangi birini kullanarak gıda sektöründe girişimcilikte bulunabilirsiniz. Günümüzde çalışan kadın sayısının artması ve yalnız yaşayan kesimi düşünerek bu alanda bir yatırımda bulunmak size oldukça kazanç sağlayacaktır.
Gıda sektöründeki gelişmeler ve girişimcilik konusunda detaylı bilgi için danışmanlarımızla irtibata geçebilirsiniz.
Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi