Mesleki Rekabet, İhracatta Dayanışmaya Dönüştü

Mesleki Rekabet, İhracatta Dayanışmaya Dönüştü

Aynı sektörde faaliyet gösteren şirketler, yurtdışı nakliye ücretlerini düşürmek için ‘Karma Konteyner’ uygulamasını hayata geçirdi. Bu yöntemle taşımacılık maliyetleri yüzde 30 azaldı.

Yurtdışı pazarlarda artan rekabet şirketleri yeni arayışlara zorluyor. KOBİ ölçeğindeki firmaların üretim ve pazarlamada birleşmesini hedefleyen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) projesi rekabette önemli bir silah haline geldi. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) en az 30 firmadan oluşturduğu ve çoğu benzer alanlarda üretim yapan KOBİ kümeleri hedef pazarlara birlikte gidiyor, kendi ürünleri yanında komşusunun da ürününün pazarlıyor. Sistem sayesinde, firmalar artık rakip değil tek şirket gibi çalışıyor.

Komşumdan Al İndirim Yapayım

Oluşturulan grupların hedef pazarlara giderek ürünlerini pazarladıklarına vurgu yapan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Ortak hareket etme bilinci mevcut pazarlarda da kendisini gösterdi. Firmalar artık dış pazarlarda birbirlerine rakip değil tek şirket gibi ürün pazarlıyor. Örneğin tencere üreten firmanın ihracat müdürü müşterisine ‘komşu firmam da bıçak, bardak üretiyor. Ondan alım yaparsanız ekstra indirim yaparız’ diyor. Sektör ihracat hedefine doğru hep birlikte ilerliyor” dedi. 

‘Karma Konteyner’ Taşıma Maliyetlerini Yüzde 30 Azalttı

Türk firmaların ihraç pazarlarındaki ortak hareket etme bilinci, nakliyede de etkili oldu. Geliştirilen “Mix (Karma) Konteyner” sistemi firmaların nakliye masraflarını yüzde 30’a kadar azalttı. Ekonominin zorda olduğu günlerde Avrupa için Türkiye’den verilen her siparişi çok önemli hale getirdiğini belirten Tahsin Öztiryaki şöyle konuştu: “Avrupa’daki müşteri Çin’den 50 konteyner sipariş edip üç ay beklemek yerine Türkiye’ye yöneliyordu. ‘Mix Konteyner’ dediğimiz sistemle Çin’in önüne geçmeyi başardık. Üretici sadece çelik tencereyi koyup göndermiyor. İthalatçı firmanın diğer ihtiyaçlarını da yerli üreticilerle anlaşarak karşılıyor. Yani bir ihracatta hem bardak, hem tencere, hem plastik satabiliyor. Böylece Çin ile aramızdaki sert rekabette öne çıkabiliyoruz. Bu sistemle fiyat avantajını yakalayabiliyoruz. Firmalar artık bir nevi diğer firmanın da pazarlama müdürü gibi çalışıyor. Böylece lojistik maliyeti yüzde 30 düşerken, satışlarımızda da aynı oranda artış oldu.”

Kobiline Bilgi Merkezi  0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: