Çin İle Ticari İş Birliği
01 Nisan 2014 Yorum bırakın
Çin İle Ticari İş Birliği
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk KOBİ’lerini Çin’de birçok iş fırsatının beklediğini belirtti.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve DEİK işbirliğiyle düzenlenen konferansta konuşan Özyeğin, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik aktiviteler ve Çin’deki iş fırsatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ve Çin arasında 2013 yıl sonu itibarıyla 28 milyar dolar ticaret hacmine ulaşıldığını aktaran Özyeğin, iki ülke arasındaki ticaretin farklı alanlarda gelişim gösterdiğini belirtti. Özyeğin, “Çin’le olan ticaretimiz, diğer çok ticaret yaptığımız ülkelerden farklı bir şekilde çok fazla gelişiyor. Mesela Rusya’yla ilişkilerimiz de çok yüksek ama bunun önemli bir kısmı doğalgaza bağlı. Çin’le çok çeşitli alanlarda ticaret ilişkileri sürdürüyoruz” dedi.
Sadece geçen yıl Çin’den 185 iş heyetinin Türkiye’ye gelerek iş görüşmeleri yaptığını anlatan Özyeğin, “Çinli dostlarımız Türkiye’ye bölgesel olarak, geniş katılımlarla geliyorlar, şehir yönetimleriyle, sektörel olarak geliyorlar. Dolayısıyla bizim de onları bölgesel ve sektörel düzeyde karşılamamızın yararı olduğuna inanıyorum” önerisinde bulundu.
Türk KOBİ’leri Çin’de Çok Başarılı Olabilirler
Özyeğin, Türk perakende sektörüne Çin’de pazar arayışına girmelerini önerdi. Özyeğin Türk deri sektörünün Çin pazarını keşfettiğini, bunun devamının da geleceğini kaydetti. Çin’deki potansiyel fırsatlara dikkati çeken Özyeğin, Türk KOBİ‘lerine seslenerek, şunları söyledi:
“Mesele sadece fuarlara gidip mal almak şeklinde değil de hakikaten yaptıkları işin orada yapılıp yapılamayacağını görmeleri önemli. Türk KOBİ’leri Çin’e gidip orada oturmak ve Çin vatandaşı gibi davranmak kaydıyla çok başarılı işler yapabilir. Mesela bir KOBİ Pekin’e 10 tane dönerci dükkanı açsa bu alanda çok büyük potansiyel olduğuna inanıyorum. Çünkü bireysel girişimcilik Türkiye’de Çin’den daha önde. Türkler her gittiği ülkede çalışabilme becerileri olduğu için, uzun süreler kalabilme becerisini gösterdikleri için Çin’de çok başarılı olabilirler” ifadelerini kullandı.
Aramızda hem çok farklılıklar var hem de çok benzerlikler var. Benim inancım Türkler ile Çinliler birbirleriyle zaman harcarlarsa, mesela Türkler ile Kuzey Avrupalılardan daha iyi anlaşır. Ben bunu böyle gördüm. Ben orada çok önemli dostluklar elde ettim.”
İthalat-İhracat Dengesi Teknoloji Transferiyle Sağlanabilir
Çin’in Türkiye’yi artık sadece mal satma açısından değil aynı zamanda teknoloji transferi yapmasının iki ülke açısından da faydalı olacağına inanıyorum.Türkiye’de olmayan üretim teknolojileri Türkiye’ye getirilip buradan 3. ülkelere ihraç edilirse dolaylı olarak bizim Çin’le ticaretimizdeki ithalat-ihracat dengesi uzun dönemde dengelenebilir.”
Çin Firmaları Türkiye’de İş Fırsatları Arayışında
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Xiaosheng Gong ise Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 28 milyar dolara ulaştığını belirterek, iki ülke arasındaki işbirliğinin kapsam ve derinlik açısından tahmin edilenden fazla olduğunu söyledi.
Çin’den Türkiye’ye yatırım konusunda ilgi bulunduğunu anlatan Gong, “Çin firmaları Türkiye’de iş fırsatları arayışında” dedi.
İki ülke arasında vize meselesinin kolaylaştırılması için hem Türkiye hem de Çin’in çalıştığını ifade eden Gong, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması için atılan adımların bölgesel kalkınma açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Bu yönde başlatılan demiryolu projelerinin önemini vurgulayan Gong, “Yeni İpek Yolu’nun Orta Asya, Türkiye ve Avrupa’yı bağlaması çok önemli. Çin’den Orta Asya ülkelerinden geçip Avrupa’ya ulaşmasını hızlandıran proje, bölge ülkelerinin ekonomik kalkınmalarına ciddi katkı sunacak. Bu proje hem Türkiye hem Çin hem de üçüncü ülkelerde işbirliği için önemli bir fırsat ve tarihi bir anlam taşımaktadır” dedi.
Kobiline Bilgi Merkezi 0850 495 55 66
Bizi Takip Edin; www.twitter.com/KobiLine
Bizi Takip Edin; www.facebook.com/kobi.line.kobidestekmerkezi