Üreticiler Bu Teşviklerle İhya Olacak!
25 Temmuz 2017 Yorum bırakın
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2018 yılı için belirlenen DOKAP, GAP, DAP ve KOP projelerinde yer almakta olan illerimizde tarım ve hayvancılık ile uğraşan girişimci ve çiftçilere hem canlı hayvan alımı için, hem de ahır ve ağıl yapımında kullanılmak üzere hibe desteği sağlanmaya devam ediyor. GAP, DOKAP, DAP ve KOP Projeleri Nelerdir? Bu projeler kırsal kesimde yaşayan ve ekonomiye katkı sağlayan üreticilerin hem tarım ve hayvancılık hem de ekonomik alanda destek vermek üzere başlatılan projelerdir. DOKAP, KOP, DAP ve GAP Projelerine başvuran girişimci çiftçi ve üreticilerimiz hem ülke ekonomisine katkı sağlarken hem de devlet desteği ile kendi işletmelerini kurabilecekler. Her proje ile ilgili belirli bir bölge amaçlanmıştır.
Güneydoğu Anadolu GAP Projesi ve İlleri; Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak
Konya Ovası Projesi KOP; Kırıkkale, Niğde, Kırşehir, Aksaray, Karaman
Doğu Karadeniz Projesinde Yer Alan İllerimiz (DOKAP); Tokat, Artvin, Rize, Ordu, Samsun, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt
Doğu Anadolu Projesinde Yer Almakta Olan İller (DAP Projesi); Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bingöl, Muş, Elazığ, Erzincan, Bitlis, Hakkari, Malatya, Erzurum, Ardahan
2018 yılına kadar sürecek projenin eylem planı içerisinde; Eğitim, Kültür, Sağlık, İstihdam, Tarım, Su kaynakları ve toprak, Taşkınlardan korunma, bitkisel ve hayvansal üretim, su ürünleri, ormancılık, madencilik, sanayi, dış ticaret, kentleşme ve alt yapı, ulaşım, enerji, içme ve atık sular, katı atıklar, afet durumları yer almaktadır.
2017 yılının MART ayında Resmi Gazete’ de bir tebliğ name yayınlandı. Bu tebliğ nameye göre tarımsal yatırımlar için 2 ana kategori belirlendi ve bu kategorilere göre hibe ödemesi yapılacağı açıklandı. Buna göre; hayvan alımı için %80 hibe, ahır ve ağıl yapımı içinse %50 oranında hibe ödemesi yapılmaya karar verildi. Bu eylem planı 2018 yılına kadar sürecek. Ancak DOKAP, DAP, KOP ve GAP projelerinde yapılan destekler sadece 2018 yılına kadar hayvan alımı veya çiftlik inşası ile kısıtlı değil. Projeler bölgelerin kalkınması için geliştirildiğinden farklı alanlarda ekonomik yatırımların devam edeceği şeklinde açıklama yapıldı.
Başvurular 2018 yılının ilk OCAK ŞUBAT ve MART aylarında alınacak. 2017 yılında da yine yılın ilk 3 ayında başvurular alınmıştı. Gerçek kişiler arasından, başvuru tarihinden en az bir yıl önce Bakanlık Türkvet veri tabanına veya Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve başvuru tarihinde ise hayvan varlıkları; en az 10 en fazla 49 baş anaç sığır veya en az 100 en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli aktif işletmesi olan bireyler. Tüzel kişilerde ise; Başvuru tarihinden en az bir yıl önce Bakanlık Türkvet veri tabanına veya Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve başvuru tarihinde ise hayvan varlıkları; en az 10 en fazla 49 baş anaç sığır veya en az 100 en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli aktif işletmesi olan tüzel kişiler, destekleme konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler.
Bu desteklerden devlet kurumları, Yasal takip işlemi başlatılmış olan vergi ve SGK borcu olanlar, devletten haksız yere destekleme ödemesi alanlar, iadeden, işletmeleri askıya alınan, kuruluşları mahkemeler tarafından yönetilen işletmeler, kanunda yer alan yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenler, daha önce ki tarım ve hayvancılık destekleme prosedürlerine göre kendi üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeyenler, bu durumlara sahip olmadığına dair beyan vermeyi kabul etmeyenler hibeden yararlanamaz.
Başvuru şartları ve zamanı, projelerin içinde yer alan başvuru formları ve ekleri, inşa edilecek olan ahır ve ağıllar, hibe verilecek olan keçi, teke, damızlık düveler hakkında ayrıntılı bilgiler almak için uzmanlarla işbirliği yapmanız hem işlerinizi kolaylaştıracak hem de sizin yararınıza olacaktır.
Kobi-Line Haber Merkezi
www.kobi-line.com
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.